Esteu aquí: Inici ca Notícies Notícies

Notícies

El Museu Hidroelèctric de Capdella entra al Registre de museus

El Museu Hidroelèctric de Capdella forma part des del desembre del 2019 del Registre de Museus de Catalunya, el catàleg oficial dels museus del país i un inventari dinàmic i actualitzat, que està gestionat pel Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Ser un museu registrat permet:

  • - poder optar a les subvencions que concedeix el Departament de Cultura en matèria de museus.
  • - ser membre de ple dret de les xarxes temàtiques de museus i xarxes territorials de museus. El museu forma part de la Xarxa de museus de les Terres de Lleida i Aran i de la Xarxa de museus i equipaments patrimonials de l'Alt Pirineu i Aran.
  • - rebre l’assessorament i el suport tècnic del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles.
Accions del document

La central de Talarn s'incorpora a Patrimoni Hidroelèctric

L'Espai Patrimonial de la Central de Talarn s'ha incorporat al projecte Patrimonihidroelectric.com. Com la resta d'equipaments que en formen part, es tracta d'una central hidroelèctrica visitable en horari fix, amb una programació educativa i un projecte de divulgació destacat.

La central acull el treball de l'Ajuntament de Tremp en la commemoració del centenari de les hidroelèctriques l'any 2011, que es va materialitzar en nombroses activitats de difusió, publicacions i exposicions. De fet, encara se'n pot consultar informació i documents divulgatius al lloc web creat en aquell moment.

Una de les accions més destacades va ser l'exposició "El Pallars il·lumina Catalunya" que, després de recórrer tot el país, s'ha dipositat de forma permanent al recinte de la central. Complementa la visita als espais principals de la central i donar totes les claus per entendre la central i la gran importància que va tenir per la comarca i Catalunya.

En aquest web trobareu més informació del projecte, o directament al seu lloc web per saber les modalitats de visita. L'Espai Patrimonial ofereix un horari de visites per al públic en general i una oferta específica per a centres educatius, que es complementen amb visites a la central i al nucli urbà de Tremp.

Accions del document

Catàleg de l'exposició "El Pallars il·lumina Catalunya"

Podeu consultar el catàleg de l'exposició "El Pallars il·lumina Catalunya" en línia:

http://issuu.com/mnactec/docs/cataleg_expo_el_pallars_illumina_catalunya

Accions del document

L'exposició "El Pallars il·lumina Catalunya" s'instal·la a Talarn

Després de la seva itinerància arreu de Catalunya, l'exposició es troba instal·lada a la Central de Talarn, on forma part de la visita. L'exposició es va presentar a Tremp i va estar a Barcelona, Terrassa, Figueres, al Museu de l'Aigua de Lleida i a Espui (Vall Fosca).

La mostra va ser organitzada per commemorar el centenari de les empreses hidroelèctriques a la comarca del Pallars Jussà. L'any 1911 es va fundar Energía Eléctrica de Cataluña, que va construir la central de Capdella a la capçalera del Flamisell, i també la Barcelona Traction Light & Power (coneguda com la Canadenca), que construirà les centrals a la Noguera Pallaresa: Sossís, Talarn, Gavet, Terradets i Camarasa.

L'exposició mostra la competència entre les dues empreses, el ritme vertiginós en les obres, les rivalitats, les obres complementàries (com la carretera de la Vall Fosca), l'impacte que l'arribada dels treballadors va suposar a la Vall Fosca i a Tremp, les novetats que els nous habitants portaven amb ells, els nous costums, l'ambient social, els conflictes... i la importància de l'energia fabricada a les centrals pirinenques per a la industria catalana.

La mostra la formen plafons amb imatges històriques, plànols i documents que il·lustren el discurs, juntament amb peces originals i reconstruccions evocadores dels espais i la societat de l'època.

Accions del document

A l'estiu, viatja amb el telefèric de la Vall Fosca

Cada estiu obre al públic el telefèric de la Vall Fosca. Situat en un entorn privilegiat, el telefèric salva el desnivell entre el llac de Sallente i l'estany Gento, permetent un accés ràpid a tota la conca llacustre de la capçalera del riu Flamisell. Fou construït als anys 80 per a les obres de la central hidroelèctrica reversible d'Estany Gento-Sallente, i utilitzat posteriorment per a usos turístics.

Teniu més informació dels horaris i tarifes a www.vallfosca.net

Aprofiteu la sortida per visitar l'interessantíssim Museu Hidroelèctric de Capdella, situat a la central centenària de Capdella, la primera a aprofitar el potencial dels llacs de la Vall Fosca.

Accions del document

El Dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida a la revista Eix

El Dipòsit del Pla de l’Aigua apareix al primer número de la revista Eix, nova publicació del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el seu Sistema Territorial.

La revista vol donar a conèixer, difondre i proclamar, d’una forma planera, moderna i rigorosa, que el patrimoni i la cultura científica, tècnica i de la societat industrial catalana formen part intrínseca i molt destacada del patrimoni de la nostra societat contemporània i que, per aquest mateix motiu, tenen un retorn, una demanda i una acceptació social altament valorada, aquí i arreu. Els articles presenten diversos temes vinculats amb el patrimoni industrial, des d'òptiques diverses i multidisciplinars.

Podeu consultar la revista a: http://www.mnactec.cat/ca/recerca/revista-eix

Per visitar el dipòsit:

Museu de l’Aigua: Dipòsit del Pla de l’Aigua
C. Múrcia, 10 (plaça del Dipòsit)
Lleida

Horari: dissabtes i diumenges de 12 a 14h
Entrada lliure

Tel. 973 211 992
a/e museuaigua@paeria.cat
www.museudelaiguadelleida.cat

Accions del document

Presentació del llibre: "La hidroelèctrica al Pallars", de Martí Boneta i Xavier Tarraubella

Presentació del llibre: "La hidroelèctrica al Pallars", de Martí Boneta i Xavier Tarraubella

Herminia Sirvent

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presidir el passat 24 de febrer de 2014 la presentació del nou volum, que posa de manifest els canvis socioeconòmics que ha suposat l’energia hidroelèctrica per al Pirineu de Lleida i, per extensió, per a Catalunya

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, la tinenta d’alcalde i responsable de cultura, Montse Parra, el representant del Centre Excursionista de Lleida, Feliu Isard, i l’autor del llibre, Martí Boneta, han presidit aquesta tarda la presentació del llibre “La Hidroelèctrica al Pallars Jussà, 1911-1940. Imatges d’un temps i un espai”, que s’ha celebrat al Museu de l’Aigua. El volum, escrit conjuntament per Martí Boneta i Xavier Tarraubella, aplega una selecció de més de 340 fotografies que permeten fer un recorregut gràfic del que ha suposat l’explotació hidroelèctrica en el territori lleidatà i, per extensió, a Catalunya, durant la primera meitat del segle XX.

El paer en cap ha remarcat, molt especialment, els importants canvis socioeconòmics derivats de l’explotació hidroelèctrica que han tingut lloc al Pallars i als Pirineus. Durant la seva intervenció, Martí Boneta ha repassat el desenvolupament del transport de mercaderies i persones, la millora de les comunicacions i les carreteres, i l’augment demogràfic associat al desenvolupament de les diverses centrals hidroelèctriques del Pallars. Cal destacar que entre el 1911 i el 1040 es van construir nou centrals hidroelèctriques entre la capçalera de la Vall Fosca i el Congost de Terradets. Les centrals construïdes al Pallars van tenir un paper fonamental en la Segona Revolució Industrial Catalana, ja que van cobrir bona part de les necessitats energètiques de Barcelona i del centre industrial català. Finalment, l’autor ha reivindicat, d’aquesta manera, la importància de la fotografia històrica alhora d’explicar els fets més importants de la nostra història.

Durant la seva intervenció, Victor Orrit ha reconegut la força d’una gran quantitat de gent que van creure en el paper transformador de les hidroelèctriques per a l’economia del Pallars. I, per la seva banda, Montse Parra ha definit el Museu de l’Aigua com un equipament indispensable per conèixer la nostra història i, també, el nostres territori. Cal recordar que el Museu de l’Aigua acull l’exposició “El Pallars il·lumina Catalunya, 1912-2012, Cent anys de patrimoni industrial, cent anys d’energia hidroelèctrica”, que es pot visitar fins el proper 28 de febrer.

Accions del document

Els nens pinten amb gel al Museu de l’Aigua

 

El Museu de l’Aigua ha realitzat el taller Aiguaneu de Nadal 2013, amb un conjunt d’activitats pensades per atansar-se a l’aigua des d’un punt de vista diferent, més creatiu i de reutilització de materials. La primera activitat ha consistit en pintar amb gel de colors, aconseguits a partir d’aigua tintada. Després d’una pausa per a jocs al jardí del museu, el taller ha continuat amb la decoració de l’arbre de Nadal del museu, enguany fet amb ampolles d’aigua reciclades, que els infants han dibuixat cadascú amb el seu estil. També han pogut fer una gota decorada per ells mateix per al seu propi arbre.

Hi ha participat 25 nens i nenes de 4 a 7 anys.

D’altra banda, el Museu de l’Aigua acull fins el 28 de febrer l’exposició El Pallars il·lumina Catalunya, que ens recorda la importància de l’aigua dels rius de les Terres de Lleida en el procés d’electrificació de Catalunya, ara que se’n compleix cent anys.

Accions del document

Exposició temporal "El Pallars il·lumina Catalunya"

El Museu de l’Aigua acull l’exposició itinerant “El Pallars il·lumina Catalunya”, organitzada per commemorar el centenari de les hidroelèctriques al Pallars i a Catalunya.
El Museu de l’Aigua acull l’exposició itinerant “El Pallars il·lumina Catalunya”, organitzada per commemorar el centenari de les hidroelèctriques al Pallars i a Catalunya.


L’exposició ofereix un recorregut per la particular lluita entre Emili Riu i Fred S. Pearson per fer-se amb el mercat energètic català. Per una banda, Riu promou Energía Eléctrica de Catalunya i construeix la gran central de Capdella als llacs de la capçalera de la Vall Fosca. Pearson funda La Canadiense, que realitza les centrals de Sant Antoni, Camarasa i Seròs.

Les fotografies antigues, tres documentals, les peces històriques i fins una recreació de les tendes dels treballadors ens acompanyen al llarg d’aquesta apassionant aventura.

Al llarg dels àmbits de l’exposició s’analitzen les necessitats energètiques en la industrialització de Catalunya, l’arribada de les empreses hidroelèctriques al Pallars a començaments del segle XX, la transformació de la comarca i de Catalunya, l’expansió de l’explotació hidroelèctrica al Pirineu entre 1940 i 1985 i reflexiona sobre el futur de la hidroelectricitat.

Inauguració: 20 de desembre, 19h
Fins el 28 de febrer de 2014
Sala d’exposicions temporals del Museu de l’Aigua
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) Lleida
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 14h
Entrada lliure.

Accions del document

Jornades tècniques: experiències de treball entorn els espais de regs històrics i fluvials.

El Museu de l’Aigua acull una trobada de centres d’estudis d’espais de regs històrics i fluvials.
El Museu de l’Aigua acull una trobada de centres d’estudis d’espais de regs històrics i fluvials.

Divendres 29 de novembre, de 17 a 20h

Dissabte 30 de novembre, de 10 a 13h

 

Els dies 29 i 30 de novembre de 2013 el Museu de l’Aigua acull una trobada, organitzada pel Grup d’Estudis HortaRiu de Lleida, de centres d’estudis que treballen aspectes vinculats als regadius històrics i als àmbits fluvials. S’hi trobaran estudiosos que formen part de l’Institut Ramon Muntaner, que agrupa els centres d’estudis de parla catalana. En concret hi participarà l’Associació Mediambiental la Sínia, amb seu a Altafulla i que promociona l’àmbit del riu Gaià; la Plataforma Salvem el canal de la Infanta, que vol preservar els vestigis d’aquesta infraestructura del Baix Llobregat; i el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, per a la defensa del patrimoni natural d’aquesta comarca. També presentaran les seves accions el Grup d’Estudis HortaRiu de Lleida, que promou l’estudi i el coneixement de l’horta lleidatana i el riu Segre.

El divendres 29 a la tarda tindrà lloc l’intercanvi d’experiències al Museu de l’Aigua entre els participants i el públic assistent. El dissabte 30 es donarà a conèixer un dels àmbits principals de l’horta lleidatana: la sèquia de Fontanet, amb els seus valors naturals, socials i culturals.

Les activitats són gratuïtes, però cal inscriure’s a l’adreça de correu gruphortariu@gmail.com

Museu de l’Aigua de Lleida.

Organitza: Grup d’Estudis HortaRiu

Accions del document

El musclo zebrat

El Museu de l’Aigua de Lleida acull del 9 d’octubre al 8 de novembre l’exposició itinerant sobre el musclo zebrat de la Confederación Hidrográfica del Ebro.

L’objectiu d’aquesta mostra és conscienciar la població de la problemàtica d’aquesta espècie exòtica invasora i tot el que comporta i ofereix bones pràctiques en rius i llacs per tal d’evitar la propagació de l’espècie. A banda del musclo zebrat, la més comuna, l’exposició parla d’altres espècies exòtiques invasores i com arriben a les aigües continentals.

La mostra està formada per panells que informen de les característiques del musclo, el seu impacte en nous hàbitats, el cost que suposa, els danys que provoca, com es dissemina amb les embarcacions, com es pot prevenir i les pautes a seguir quan gaudim de les aigües continentals. A banda, la mostra es complementa amb material informatiu i educatiu.


Sala d’exposicions del Museu de l’Aigua
(av. de Miquel Batllori, 52 –la Bordeta- Lleida)
Horari: de dimarts a divendres de 10 a 14h
Entrada lliure.

Visita guiada: diumenge 27 d’octubre, a les 12h
El museu s’obrirà excepcionalment per a aquesta visita.
Cal inscriure’s al telèfon 973 211 992.

Més informació
www.museudelaiguadelleida.cat
www.chebro.es

Accions del document

Curs d’estiu sobre la hidroelectricitat i el patrimoni

L’ajuntament de Tremp i la Universitat de Lleida organitzen la quarta edició del curs d’estiu sobre centrals hidroelèctriques, centrat aquest any 2013 en el patrimoni històric, documental i oral que hi és vinculat.

 

El curs es realitzarà entre els dies 11 i 14 de juliol de 2013, al Centre Cívic Tarraquet de Tremp, on tindran lloc les sessions teòriques. El curs es complementa amb visites a la presa de Moralets (actualment en recreixement), la central hidroelèctrica de Canelles (on es visitarà el Centre d’Interpretació) i al molí de Feliu i el riu Noguera Pallaresa al seu pas per Tremp.

 

Per a més informació i inscripcions podeu consultar l’enllaç següent: http://www.udl.cat/serveis/estiu/cursos-llistat/dret/41.html

 

Accions del document

L'AIGUA, PATRIMONI DELS SECANS

L'AIGUA, PATRIMONI DELS SECANS

“Aljub i cadolla als secans de Torrebesses”


El Museu de l’Aigua de Lleida acull l’exposició temporal L’aigua patrimoni dels secans, organitzada des del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses i la Universitat de Lleida. La mostra es podrà veure al campament de La Canadiense fins el 26 d’abril de 2013.

Aquesta exposició és fruit de la recerca promoguda des de Torrebesses per a l’estudi i foment de les construccions de pedra seca conservades al terme, la majoria de les quals vinculades amb la gestió de l’aigua en els territoris de secà.

Tot i la connotació pejorativa que el discurs hegemònic actual atribueix als secans, aquests han estat històricament un territori viu i ric gràcies a la presència d’aigua. A través dels temps els secans han desenvolupat estratègies d’aprofitament de l’aigua visibles encara a través d’un patrimoni hídric extraordinari. A hores d’ara, bona part dels aprofitaments històrics de l’aigua han estat abandonats i la població resident en aquests territoris posa totes les esperances en les aportacions externes a partir dels rius principals. Però a banda de l’extraordinària pèrdua patrimonial que això representa, aquesta nova solució pot esdevenir econòmicament cara o prohibitiva, i no és clar tampoc que sigui una solució definitiva.

La característica principal del terme de Torrebesses és la seva ubicació en un entorn de secà, amb precipitacions escasses, que han fet aguditzar l’enginy de les persones per aprofitar al màxim aquests recursos. L’aigua de la pluja ha garantit als secans garriguencs les necessitats de les persones, els animals i les plantes.

L’exposició mostra acuradament les diverses tècniques i construccions per a garantir l’aigua als secans:

- Pràctiques agràries: els camps en terrasses, les aigüeres, la llaurada i els clots.
- Les basses, les cadolles i els aljubs, per recollir l’aigua de la pluja.
- Els bollons i les rases, que drenen el fons de la vall.
- Les sèquies i sequions, que sanegen patamolls i capten i condueixen l’aigua per al reg i per als molins.
- Els pous, que cerquen les aigües subterrànies per assegurar regs i altres necessitats.
- Enginys, sínies i motors, per extreure les aigües subàlvies.
- Les fonts i la distribució domèstica.

La situació de Torrebesses contrasta totalment amb Lleida, centre d’una zona regada des de l’antiguitat, gràcies a l’aigua constant i abundant provinent del riu Segre. Les sèquies i canals lleidatans han constituït una amplia zona regada, l’Horta, on molts dels elements que trobem a Torrebesses són desconeguts, justament per aquesta abundància.

 

Museu de l’Aigua: campament de La Canadiense
Adreça: av. de Miquel Batllori, 52 – Lleida
Horaris: de 10 a 14h
Entrada gratuïta

Accions del document

Museus Industrials de Catalunya a l’aula, un recurs pedagògic al teu abast

Museus Industrials de Catalunya a l’aula, un recurs pedagògic al teu abast
Museus Industrials de Catalunya a l’aula, un recurs pedagògic al teu abast

La xarxa de museus del Sistema Territorial mNACTEC en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament ha dissenyat aquest programa de formació adreçat al professorat d'educació infantil i primària i d'educació secundària.

El Departament de Cultura i el  Departament d’Ensenyament ofereixen un curs de formació adreçat al professorat de Catalunya per tal de donar a conèixer quins són els recursos pedagògics que els ofereixen els museus industrials i de quina manera utilitzar-los millor. No es tracta d’un programa formatiu sobre els continguts d’aquests museus sinó de com utilitzar-los millor des del punt de vista pedagògic


INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS
DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT
A partir del 21 de gener de 2013
Activitat gratuïta. Certificat de 20 h
DATES dels cursos:  de febrer a maig de 2013
Més informació a l’enllaç següent: : http://www.xtec.cat/web/formacio/actualitzacio_cientifica_didactica/formacio_mnactec

Accions del document

Nova imatge de la pàgina del Museu de la Vall Fosca a la xarxa

web_vallfosca.jpgLa pàgina web del Museu de la Vall Fosca www.vallfosca.net/museu s’ha renovat.

S’ha estructurat en diferents blocs : horaris, serveis i s’han afegit els tallers, el material didàctic, les novetats i un vídeo promocional.

A més de l’enllaç a les xarxes socials.

 

Accions del document

Estrenem audiovisual

Nou audiovisualSaps d’on ve la llum?

El nou audiovisual del Museu Hidroelèctric de Capdella d’una manera molt didàctica explica el procés de generació de la llum elèctrica.


L’audiovisual, realitzat per visualclips.tv mostra imatges i efectes gràfics espectaculars.

 

Accions del document

El 14 de juliol s’inaugurà el Museu Hidroelèctric de Capdella

exterior.JPGEl 14 de juliol es van inaugurar els nous espais del conjunt del Museu Hidroelèctric de Capdella: exposició permanent, la locomotora i el funicular, l’interior de la central, la forja i les peces exposades als exteriors del recinte.


La inauguració comptà amb la presència del Director dels Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació a Lleida, Octavi Miarnau.


L’Ajuntament de la Torre de Capdella (Pallars Jussà) vol que els veïns del municipi, visitants interessats en el turisme industrial, estudiants, i el públic en general, coneguin les reformes i nous espais que s’han fet al Museu Hidroelèctric de Capdella.

tothom.JPGEl museu funciona des del 2001 i en aquests anys s’ha anat ampliant a poc a poc. Té per objectiu donar a conèixer com funciona, com es va construir i el que ha suposat la central de Capdella, la primera central hidroelèctrica de producció industrial d’electricitat per a múltiples consumidors del país. La inauguració de la nova sala i de les peces de l’exterior del museu –com la locomotora i el funicular- coincideix amb el centenari de l’inici dels treballs de construcció.


El museu es pot visitar per lliure o bé realitzar una visita guiada. La visita guiada a la central permet conèixer de primera mà els tres actors que intervenen en aquesta empresa èpica: un territori de muntanyes i estanys únic, la tecnologia que va fer possible aquesta obra en aquell moment i, el més important, la determinació humana que donaria alè a tot el projecte.

 

museu.jpgA l’interior del museu, l’explicació del guia és il•lustrada amb abundància d’imatges –fotografia i gràfics- i material elèctric. L’experiència de descoberta es completa amb el recorregut al voltant de la central, on ara es poden veure el funicular i la locomotora. La visita guiada acaba a l’interior de la central on es poden observar les màquines treballant de ben a prop. 

Accions del document

Activitats educatives a les centrals hidroelèctriques

Amb l’inici del curs escolar, els diversos espais que conformen “Patrimoni Hidroelèctric” presenten la seva oferta educativa. Alguns inclouen novetats, altres mantenen les que ja s’hi feien, que en qualsevol cas ens permeten endinsar-nos en l’apassionant món de la hidroelectricitat i en la història de les persones que fa cent anys van iniciar els grans projectes que han modificat les nostres vides. Amb les activitats educatives l’alumnat rebrà les eines per tal de poder interpretar i experimentar de primera mà aquest patrimoni, mitjançant aproximacions diferents, sempre didàctiques, amb contacte directe amb les peces i sorpreses.

Podeu consultar l’oferta en aquest portal web www.patrimonihidroelectric.com o a les pàgines de cada equipament.

 

Accions del document

El Museu de l’Aigua de Lleida ha visitat els espais de l’aventura hidroelèctrica

El Museu de l’Aigua de Lleida ha realitzat al llarg d’aquest darrer any un conjunt de sortides cap als diversos equipaments que conformen el portal web www.patrimonihidroelectric.com format per centrals hidroelèctriques visitables i amb oferta educativa. Aquestes activitats s’emmarquen dins de la commemoració dels 100 anys de La Canadiense a Lleida.

Les sortides s’han plantejat com una oportunitat de les persones que habitualment participen de les activitats del Museu de l’Aigua de Lleida per a poder visitar tot aquest conjunt divers de centrals. Els desplaçaments més llunyans s’han complementat amb la visita a equipaments patrimonials de la zona vinculats amb l’aigua.

Els viatges realitzats han estat:

Capdella. Imatge de l'estany Gento24 de setembre de 2011: Capdella
Visita al Museu Hidroelèctric de Capdella, situat a la central històrica de Capdella, que celebrava també l’any 2011 el seu centenari, i un viatge amb el funicular de l’estant Gento, construït als anys 80 per a la central reversible Sallente-Estany Gento. La sortida es va complementar amb la visita a les botigues museu de Salàs de Pallars.
+ info:
www.vallfosca.net
http://salas.ddl.net


Canelles. Tots a punt per visitar la central

31 de març de 2012: Canelles
Visita al paratge de Canelles de la mà del Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia. La sortida va incloure un recorregut per la central hidroelèctrica, la presa i la Cova Negra de Tragó, cavitat natural situada al costat de la presa.
+ info:
www.osaventura.com

 

Seròs. Sobre el pont del canal a Utxesa21 d’abril de 2012: Seròs
Recorregut al llarg del canal de Seròs, visitant els seus punts d’interès més interessants: el campament de Lleida, la presa de la Mitjana, l’embassament d’Utxesa i la central hidroelèctrica. Al llarg del viatge es comenten les aspectes més destacats de la construcció i història de l’aprofitament hidroelèctric, justament quan es compleixen 100 anys de l’inici de les obres.

 

 

Tavascan. Un dels salí de Gerri en funcionament. Foto Ramon Rourera26 de maig de 2012: Tavascan
Viatge vers la central reversible de Tavascan Montamara, impressionant complex subterrani construït entre els anys 70 i 80, i passeig pel poble de Tavascan, complementat amb la visita als antics salins recuperats de Gerri de la Sal.
+ info:
www.tavascan.info
https://sites.google.com/site/saldegerri/


Flix. A Sebes amb el Pere Josep, del Grup de Natrua Freixe16 de juny de 2012: Ascó i Flix
Viatge per descobrir una de les energies més desconegudes: l’energia nuclear, a partir del nou centre d’interpretació de l’energia d’Ascó. La visita es complementa amb un recorregut per la Reserva Natural de Sebes, a Flix, situada a la riba de la darrera gran central de La Canadiense: l’embassament de Flix a l’Ebre.
+ info:
www.anav.es
www.reservanaturalsebes.org


Podeu veure imatges d’aquests viatges a l’apartat Multimedia.

Accions del document

Banc del funicular de Molins

Banc del funicular de Molins

Abans i després de la restauració del banc

El funicular de la central de Molins s'exposa en el recinte del Museu Hidroelèctric de Capdella.
La imatge mostra un dels bancs del funicular abans i després de ser restaurat.
A la foto no s'aprecia bé, però es diferencien perfectament les parts originals de les que s'han hagut de reposar.

Accions del document
MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat