Notícies
El Museu de l’Aigua de Lleida acull l’exposició temporal L’aigua patrimoni dels secans, organitzada des del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses i la Universitat de Lleida. La mostra es podrà veure al campament de La Canadiense fins el 26 d’abril de 2013.
Aquesta exposició és fruit de la recerca promoguda des de Torrebesses per a l’estudi i foment de les construccions de pedra seca conservades al terme, la majoria de les quals vinculades amb la gestió de l’aigua en els territoris de secà.
Tot i la connotació pejorativa que el discurs hegemònic actual atribueix als secans, aquests han estat històricament un territori viu i ric gràcies a la presència d’aigua. A través dels temps els secans han desenvolupat estratègies d’aprofitament de l’aigua visibles encara a través d’un patrimoni hídric extraordinari. A hores d’ara, bona part dels aprofitaments històrics de l’aigua han estat abandonats i la població resident en aquests territoris posa totes les esperances en les aportacions externes a partir dels rius principals. Però a banda de l’extraordinària pèrdua patrimonial que això representa, aquesta nova solució pot esdevenir econòmicament cara o prohibitiva, i no és clar tampoc que sigui una solució definitiva.
La característica principal del terme de Torrebesses és la seva ubicació en un entorn de secà, amb precipitacions escasses, que han fet aguditzar l’enginy de les persones per aprofitar al màxim aquests recursos. L’aigua de la pluja ha garantit als secans garriguencs les necessitats de les persones, els animals i les plantes.
L’exposició mostra acuradament les diverses tècniques i construccions per a garantir l’aigua als secans:
- Pràctiques agràries: els camps en terrasses, les aigüeres, la llaurada i els clots.
- Les basses, les cadolles i els aljubs, per recollir l’aigua de la pluja.
- Els bollons i les rases, que drenen el fons de la vall.
- Les sèquies i sequions, que sanegen patamolls i capten i condueixen l’aigua per al reg i per als molins.
- Els pous, que cerquen les aigües subterrànies per assegurar regs i altres necessitats.
- Enginys, sínies i motors, per extreure les aigües subàlvies.
- Les fonts i la distribució domèstica.
La situació de Torrebesses contrasta totalment amb Lleida, centre d’una zona regada des de l’antiguitat, gràcies a l’aigua constant i abundant provinent del riu Segre. Les sèquies i canals lleidatans han constituït una amplia zona regada, l’Horta, on molts dels elements que trobem a Torrebesses són desconeguts, justament per aquesta abundància.
Museu de l’Aigua: campament de La Canadiense
Adreça: av. de Miquel Batllori, 52 – Lleida
Horaris: de 10 a 14h
Entrada gratuïta