Esteu aquí: Inici ca Notícies L'exposició "El Pallars il·lumina Catalunya" s'instal·la a Talarn

Notícies

Després de la seva itinerància arreu de Catalunya, l'exposició es troba instal·lada a la Central de Talarn, on forma part de la visita. L'exposició es va presentar a Tremp i va estar a Barcelona, Terrassa, Figueres, al Museu de l'Aigua de Lleida i a Espui (Vall Fosca).

La mostra va ser organitzada per commemorar el centenari de les empreses hidroelèctriques a la comarca del Pallars Jussà. L'any 1911 es va fundar Energía Eléctrica de Cataluña, que va construir la central de Capdella a la capçalera del Flamisell, i també la Barcelona Traction Light & Power (coneguda com la Canadenca), que construirà les centrals a la Noguera Pallaresa: Sossís, Talarn, Gavet, Terradets i Camarasa.

L'exposició mostra la competència entre les dues empreses, el ritme vertiginós en les obres, les rivalitats, les obres complementàries (com la carretera de la Vall Fosca), l'impacte que l'arribada dels treballadors va suposar a la Vall Fosca i a Tremp, les novetats que els nous habitants portaven amb ells, els nous costums, l'ambient social, els conflictes... i la importància de l'energia fabricada a les centrals pirinenques per a la industria catalana.

La mostra la formen plafons amb imatges històriques, plànols i documents que il·lustren el discurs, juntament amb peces originals i reconstruccions evocadores dels espais i la societat de l'època.

MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat