Notícies
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presidir el passat 24 de febrer de 2014 la presentació del nou volum, que posa de manifest els canvis socioeconòmics que ha suposat l’energia hidroelèctrica per al Pirineu de Lleida i, per extensió, per a Catalunya
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, la tinenta d’alcalde i responsable de cultura, Montse Parra, el representant del Centre Excursionista de Lleida, Feliu Isard, i l’autor del llibre, Martí Boneta, han presidit aquesta tarda la presentació del llibre “La Hidroelèctrica al Pallars Jussà, 1911-1940. Imatges d’un temps i un espai”, que s’ha celebrat al Museu de l’Aigua. El volum, escrit conjuntament per Martí Boneta i Xavier Tarraubella, aplega una selecció de més de 340 fotografies que permeten fer un recorregut gràfic del que ha suposat l’explotació hidroelèctrica en el territori lleidatà i, per extensió, a Catalunya, durant la primera meitat del segle XX.
El paer en cap ha remarcat, molt especialment, els importants canvis socioeconòmics derivats de l’explotació hidroelèctrica que han tingut lloc al Pallars i als Pirineus. Durant la seva intervenció, Martí Boneta ha repassat el desenvolupament del transport de mercaderies i persones, la millora de les comunicacions i les carreteres, i l’augment demogràfic associat al desenvolupament de les diverses centrals hidroelèctriques del Pallars. Cal destacar que entre el 1911 i el 1040 es van construir nou centrals hidroelèctriques entre la capçalera de la Vall Fosca i el Congost de Terradets. Les centrals construïdes al Pallars van tenir un paper fonamental en la Segona Revolució Industrial Catalana, ja que van cobrir bona part de les necessitats energètiques de Barcelona i del centre industrial català. Finalment, l’autor ha reivindicat, d’aquesta manera, la importància de la fotografia històrica alhora d’explicar els fets més importants de la nostra història.
Durant la seva intervenció, Victor Orrit ha reconegut la força d’una gran quantitat de gent que van creure en el paper transformador de les hidroelèctriques per a l’economia del Pallars. I, per la seva banda, Montse Parra ha definit el Museu de l’Aigua com un equipament indispensable per conèixer la nostra història i, també, el nostres territori. Cal recordar que el Museu de l’Aigua acull l’exposició “El Pallars il·lumina Catalunya, 1912-2012, Cent anys de patrimoni industrial, cent anys d’energia hidroelèctrica”, que es pot visitar fins el proper 28 de febrer.