Esteu aquí: Inici ca Calaix Històric Museu de l'Aigua de Lleida La conca del Segre i les Nogueres, potencial hidroelèctric

Calaix-Historic

Museu de l'Aigua de Lleida

La conca del Segre i les Nogueres, potencial hidroelèctric

L’energia hidroelèctrica.

gruphidraulic.jpg
Grup hidràulic exposat al Museu de l’Aigua de Lleida

L’energia hidroelèctrica es basa en la producció d’electricitat utilitzant l’aigua com a matèria primera. Per tant, s’utilitza una font renovable per produir energia, cosa que la converteix en un sistema de producció d’energia dels més nets. No obstant això no és innòcua, ja que la construcció d’embassaments, per regular els cabals d’aigua, implica un impacte en els cursos fluvials, tot i que no sempre resulta negatiu.

El seu funcionament fonamenta en l’aprofitament de l’aigua per convertir-la en corrent elèctric comercial. La clau està en convertir l’energia potencial en energia cinètica, i aquesta en electricitat. L’aigua es transporta des dels embassaments i canals per canonades forçades fins a la central. Aquestes canonades estan controlades per vàlvules que regulen el cabal d’aigua que ha d’entrar, depenent de la demanda energètica del moment.

Grup hidràulic exposat al Museu de l’Aigua de Lleida

L’aigua va a parar a les turbines, que són la màquina que converteix que utilitza la força de l’aigua per produir energia cinètica, a través d’un moviment rotatori. Fonamentalment es troben dos tipus de turbines: tipus francis i tipus pelton. Les turbines tipus francis estan indicades per aquelles centrals que s’alimenten de grans cabals d’aigua però tenen salts mitjans i petits. En canvi, les turbines tipus pelton s’utilitzen en aquelles centrals que tenen grans salts d’aigua però petits cabals.

Les turbines estan connectades a uns generadors, que converteixen aquesta energia en electricitat. Els generadors normalment es situen sobre les turbines. L’electricitat que s’ha produït és una electricitat desordenada i amb diferents tensions. Un transmissor i un equip d’alternadors, són els encarregats de transformar aquesta electricitat en electricitat comercial. Un cop l’aigua ha estat turbinada, surt per un canal de desguàs, i torna al riu, on podrà ser utilitzada un altre cop per produir electricitat.

Accions del document
MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat