Esteu aquí: Inici ca Calaix Històric C. d'Interpretació de Tavascan

Calaix-Historic

C. d'Interpretació de Tavascan

500m sota terra

Durant la dècada dels 50 es va iniciar la construcció de la central hidroelèctrica de Tavascan, una obra de dimensions colosals que va durar fins a l’any 1974, data de la seva inauguració. El conjunt es troba dins d’una caverna de 500 metres de profunditat a l’interior de la muntanya del Pic de Guerón. Va ser construïda per FECSA.

Una de les seves singularitats és que és reversible, la primera d’aquestes característiques que es va posar en marxa a l’estat espanyol. De dia agafa l’aigua dels llacs per produir electricitat, i durant la nit funciona com una estació de bombeig; torna a pujar l’aigua fins als llacs superiors per poder reutilitzar l’aigua com a font d’energia.

Està formada per diverses parts, que conflueixen a la caverna de Tavascan:

- Tavascan superior, amb un salt de 900m. Té una conca d’alimentació de 77 Km2, que comprenen les valls dels llacs Sotllo, Babor, Gallina i el Romedo inferior. La potència generada en els dos grups és de 120.440kW.

- Tavascan inferior, amb un salt de 246m. La seva conca d’alimentació és de 179 Km2, a la vall del riu Tavascan, captades a l'embassament de Graus. La potència generada en un grup és de 32.040kW.

- Montamara, funciona alternativament amb Tavascan superior, amb un salt de 630m. Pren les aigües a Romedo inferior i desguassa a l'embassament de Graus. La potència generada en els dos grups és de 88.000kW. De nit, aprofita els excedents de producció elèctrica (nuclears, tèrmiques...) per bombejar l'aigua des de l'embassament de Graus a Romedo inferior.

Accions del document
MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat