Notícies
El batec dels rius
La construcció de grans preses per a la producció hidroelèctrica i l'abastiment de regadius ha alterat considerablement el ritme natural dels rius. En aquest estudi de Narcís Prat, de la Universitat de Barcelona, analitza el ritme del riu Ebre, sota el lema de "El batec del riu", un títol suggerent per demostrar la inversió del cabal i l'impacte de les construccions humanes.
Accions del document
L’evolució del discurs de l’aigua a través dels quaranta anys de Declaracions de la ONU
Aquest document presenta un anàlisi comparatiu de com la presència dels temes de l’aigua han estat presents en les Declaracions de Nacions Unides al llarg dels darrers quaranta anys.
L’objectiu és analitzar el discurs de l’aigua a traves de l’anàlisi de determinades instàncies, en les que certes paraules clau van aconseguint una major o menor incidència ,així com analitzar la manera en que s’aconsegueix aquest objectiu. Per fer aquesta comparació, el document, analitza el discurs de l’aigua i els temes hídrics al llarg de quatre dècades de Declaracions.
Accions del document
Jornada “La gestió dels serveis de l’aigua: Pública o privada?”
L’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua co-organitza amb el Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs una jornada tècnica titulada “La gestió dels serveis de l’aigua: pública o privada?” i que tindrà lloc el proper 15 de febrer de 2012 a la Sala d’Actes del Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs, a Granollers.
En teniu més informació al pdf adjunt i al web www.amicsaigua.com
Accions del document
2 de febrer: Dia Mundial de les Zones Humides
En commemoració de la data d’acord de la Convenció sobre les zones humides (2 de febrer de 1971) es celebra aquest Dia Mundial, ocasió excel•lent per a que els organismes oficials, ONGs i grups de ciutadans realitzin activitats per augmentar la sensibilització del públic en general dels valors de les zones humides i dels beneficis que reporten en general i la Copnvenció de Ramsar en concret.
La Convenció de les Zones Humides, a la qual estan adherits 159 països, pren el nom de la ciutat iraniana de Ramsar, i és un tractat internacional per a la conservació i l'ús sostenible de les zones humides, és a dir, per aturar-ne la pèrdua i la invasió progressiva d'aquestes, tot reconeixent les funcions ecològiques fonamentals de les zones humides i el seu valor econòmic, cultural, científic i recreatiu. Ha designat 1800 zones humides d’importància mundial, que actualment protegeixen 185 milions d’hectàrees d’arreu del Planeta.
A Catalunya hi ha 4 zones designades: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, l’Estany de Banyoles i el Delta de l’Ebre.
A més a més, DEPANA ha elaborat una llista d’altres espais humits catalans que compleixen les normatives de Ramsar i que hi podrien estar inclosos: l’aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa, l’aiguabarreig Segre – Noguera Ribagorçana, l’aiguabarreig Segre- Cinca- Ebre, els Aiguamolls del Baix Empordà, el Delta del Llobregat, la desembocadura del riu Gaià, els Muntanyans – Gorg (a Torredembarra i Creixell), l’estany de Montcortés, l’estany de Sils, l’estany d’Ivars i Vila-sana, els estanys alpins i mulleres de la Val d’Aran, els estanys de Basturs, els estanys de la Jonquera i Cantallops, els estanys del litoral de l’Ametlla de Mar, els estanys i delta de la Tordera, Gallifa i Espadamala, el Parc natural de l’Alt Pirineu i Utxesa.
Un dels aspectes més destacats de la celebració del Dia Mundial de les zones humides són els beneficis que tenen per al seu entorn. De fet, el lema de 2010 justament era “Una oportunitat per al turisme sostenible”. Són espais ideal per al turisme gràcies a la seva bellesa i biodiversitat. Els ingressos en aquest conceptes poden ser importants i recolzar els mitjans de vida locals i nacionals. D’altra banda, les zones humides aporten aigua, aliments, purificació de l’aigua, control de l’erosió... que obren en benefici dels turistes i fomenten la seva estada a la zona. Almenys un 35% dels Llocs Ramsar del món experimenten un cert grau d’activitat turística, que inclou el turisme d’aventura, incorporen els paisatges culturals del seu entorn i transmeten els seus valors a partir de la interpretació i l’educació ambientals i de les manifestacions culturals i socials.
Accions del document
Simposi internacional sobre la Barcelona Traction, coneguda popularment com La Canadiense
La Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona acull entre els dies 23 i 26 de gener de 2012 el Simposi Internacional “Globalització, innovació i construcció de xarxes tècniques urbanes a Amèrica i Europa, 1890-1930. Brazilian Traction, Barcelona Traction i altres conglomerats financers i tècnics”.
En motiu del centenari de la creació de Barcelona Traction l’any 1911, s’ha organitzat aquest simposi amb l’objectiu de comparar la creació de d’aquesta empresa amb l’anterior fundació de la Brazilian Traction, que va ser el seu model, i amb altres iniciatives d’electrificació d’altres països d’Europa i Amèrica.
El seminari es realitzarà a Barcelona entre els dies 23 i 26 de gener de 2012, en sessions contínues de 9 a 13h i de 16 a 20. el dia 27 està previst realitzar una visita a les centrals hidroelèctriques dels Pirineus.
En teniu més informació a http://www.ub.edu/geocrit/Brazilian-Barcelona_Traction_prog.htm
Accions del document
Dades meteorològiques de la Vall Fosca
Si esteu interessats en conèixer les dades meteorològiques de les estacions de Capdella i Estany Gento, podeu fer-ho al web:
www.meteopirineu.com
Accions del document
Nous horaris al Museu de l’Aigua de Lleida
A partir del dia 1 de gener 2012 el Museu de l'Aigua de Lleida presenta nous horaris per visitar els punts d’interès que el conformen.
- El Campament de La Canadiense està obert dimarts a divendres laborables de 9 a 15h.
- El Dipòsit del Pla de l'Aigua està obert en visita concertada.
- Els Pous del gel estan oberts en visita concertada, de març a octubre.
Per concertar una visita per a grups, cal reservar prèviament amb el museu al telèfon 973 211 992. Preu de la visita: 15.67€/grup.
Les activitats de difusió i les visites guiades gratuïtes del cap de setmana s’anuncien puntualment al lloc web del museu.
+ info:
Tel. 973 211 992
www.museudelaiguadelleida.cat
museuaigua@paeria.cat
Accions del document
Canvis al voltant del Museu Hidroelèctric de Capdella
El mecanisme més secret i vital de la central ara es pot veure de primera mà.
Quan arribeu a l’esplanada de la Central de Capdella trobareu una turbina tipus Pelton, completa amb el seu eix de rotació.
Aquesta turbina és originària de la central veïna de Molinos, una mica més gran que les de la central de Capdella, però que ens permetrà observar amb detall l’enginy i la força d’aquesta peça fonamental.
Accions del document
El Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya atorga el Premi Bonaplata 2011 a la difusió del Patrimoni Industrial Tècnic i Científic al portal web http://patrimonihidroelectric.paeria.cat
El Museu de l'Aigua amb motiu del centenari de La Canadiense ha realitzat un conjunt d'actes commemoratius per donar a conèixer el patrimoni industrial i hidroelèctric del nostre territori.
Una eina important per dur a terme aquest tasca ha estat la creació del portal web http://patrimonihidroelectric.paeria.cat i http://www.patrimonihidroelectric.com per iniciativa del Museu de l’Aigua i el Departament de Difusió i Comunicació de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida.
La web aplega la història de l’energia de l’aigua del Pirineu a la Plana. Es fa un recorregut per tot el territori englobant els diferents centres d’interpretació de l’aigua: el Museu de l’aigua de Lleida, el Museu hidroelèctric de Capdella, el Centre d’interpretació de l’aigua de Tavascan i de Canelles, així com de les diferents centrals hidroelèctriques que es troben entre els rius Segre, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i, Fecsa-Endesa.
Aquest web està estructurat en diferents apartats:
• una agenda amb esdeveniments del territori relacionats amb el patrimoni hidroelèctric
• un apartat de noticies amb el seu corresponent arxiu històric de notícies
• una secció històrica amb documents i plànols cedits per Fecsa- Endesa
• una oferta educativa que ofereix visites guiades, tallers experimentals i itineraris de descoberta de l’entorn
• un àmbit multimèdia que permet visionar vídeos i imatges històriques i actuals dels espais que configuren el patrimoni hidroelèctric del territori de Lleida.
• recursos i enllaços que conformen l’apartat del territori.
El portal, que des de la seva presentació a finals de setembre ha rebut al voltant de 2.000 visites.
El patrimoni hidroelèctric ha rebut el premi Bonaplata en la menció especial de patrimoni per la seva contribució a la difusió, educació i promoció del Patrimoni Industrial, Tècnic i Científic del territori de Lleida. L’acte es va celebrar al Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya el passat dilluns 19 de desembre.
Els Premis Bonaplata, organitzats per l’associació del Museu de la Ciència i de la
Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, van néixer el 1991 amb l’objectiu de
sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial català. El nom dels premis, Bonaplata, vol recordar el cognom d'una família de fabricants catalans que al llarg del segle XIX es dedicaren primer a l'estampació d'indianes, després a la filatura i al tissatge de cotó, i més tard a la foneria i la metal•lúrgia del ferro colat i del coure per a la construcció i reparació de maquinària.
Accions del document
VIII Jornades de Comunicació i Patrimoni Cultural
El proper 14 i 15 de desembre es celebren a Barcelona les VIII Jornades de Comunicació i Patrimoni Cultural. Programa.
Accions del document
PassaPorts...els museus dels Pirineus t'esperen
El dia 1 de desembre ha sortit a la venda el PassaPorts, un tiquet conjunt que us dóna dret a gaudir de descomptes en el preu de les entrades a 14 museus del Pirineu.
El PassaPorts és un joc, una gimcana que portar a recórrer 14 fantàstics museus. És un viatge, una manera diferent de conèixer el Pirineu i és també la descoberta del patrimoni cultural de l’Alt Pirineu i Aran.
El PassaPorts es pot comprar a qualsevol dels 14 museus. El seu preu és de 5 € i té una validesa de 2 anys.
Si visiteu més de 6 museus tindreu el privilegi de participar en una activitat exclusiva al museu que escolliu. Serà una experiència única!
Podeu trobar més informació a www.passaports.cat
Accions del document
La Setmana de la Ciència 2011 al Museu de l’Aigua de Lleida
El passat diumenge 27 de novembre va tenir lloc l’itinerari de descoberta El Dr Pearson i el nou paradigma energètic a Lleida, en el marc de la Setmana de la Ciència 2011. La proposta s’incloïa dins de les activitats organitzades des de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida, amb la voluntat de fer una activitat divulgativa, amb el format d’itinerari de descoberta, en col•laboració amb l'Ateneu Popular de Ponent.
En aquesta edició es proposa una visita a diferents punts de la ciutat per tractar els grans paradigmes energètics d'ahir i de demà. L’inici del recorregut va ser a les comportes de Lleida, exemple del punt d’inflexió que va suposar l’any 1911, quan s’inicien les grans centrals hidroelèctriques que van proveir d’energia tot Catalunya. Després de passar per restes arqueològiques que ens mostren l’aprofitament de l’aigua del riu Segre des de molt antic (com ara la boquera de la sèquia de Torres o les restes de l’antic barri de Cappont), el grup participant va arribar a l’exposició permanent del campament de La Canadiense, seu del Museu de l’Aigua, on es va poder gaudir del grup hidràulic que s’hi mostra. Finalment, l’activitat es va cloure a les instal•lacions de plaques solars al campus de Cappont de la Universitat de Lleida, com a exemple dels reptes actuals i les noves possibilitats energètiques. L’activitat va comptar amb 18 participants.
Accions del document
Aqua: Domini i mites
El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha editat el catàleg Aqua: Domini i mites, en motiu de l’exposició itinerant del mateix nom promoguda des del museu juntament amb el que Programa MELIA (Mediterranean Dialogue on Integred Water Management), que desenvolupa des de fa uns anys un consorci interdisciplinari de països europeus i de les diferents ribes de la conca mediterrània. L’exposició descobreix a través de la imatge diferents expressions de l’aigua, amb un apropament múltiple des de la mitologia, la història, la gestió i la difusió del coneixement. Presentada a Agadir, resseguirà Sevilla, Marrakech, Regione Veneto, La Valleta i Barcelona.
El catàleg agrupa diferents textos relacionats amb la gestió de l’aigua des de diferents perspectives: història, mite, usos, gestió, conflictes d’ús, política d’aigua. S’articula segons un esquema on l’aigua no s’entén només com un bé econòmic, sinó també com un actiu ecològic i social, un patrimoni que hem de conservar i protegir.
Els articles recollits mostren diverses perspectives: les unes, històriques i arqueològiques, assenyalen les qualitats de la gestió de l’aigua i de la seva significació mítica en les poblacions de l’antiguitat, fent també palesa la intervenció humana en el medi ambient amb l’aparició de l’agricultura i la ramaderia; les altres, avaluen les estratègies i els reptes actuals per a un ús racional de la gestió de l’aigua a la conca mediterrània.
Més informació:
Museu d’Arqueologia de Catalunya
http://www.mac.cat
Accions del document
Nous aparells als tallers del Museu de l’Aigua
Aquest curs escolar s’han incorporat dos nous aparells per a les activitats educatives: una magneto, que ens permet encendre directament una bombeta fent rodar una manovella, i un comptador portàtil amb un porta làmpades, que ens permet veure el consum de les diferents bombetes: les incandescents i les de baix consum. Aquests aparells han estat cedits pel Sr. Agustí Messeguer i el Fons Històric d’Endesa i serviran per ampliar les experimentacions amb l’electricitat del camp d’aprenentatge “L’energia de l’Aigua”.
Aquesta activitat educativa està destinada a l’alumnat de Cicle Superior d’Educació Primària i el seu objectiu és introduir els infants en els principis de la hidroelectricitat. Per fer-ho, es proposa una visita a l’exposició “La força de l’aigua. El Dr. Pearson i les obres de La Canadiense a Lleida” per observar el grup hidràulic que s’hi mostra i entendre el seu funcionament mitjançant els elements interpretatius. Posteriorment, l’alumnat experimenta directament a través de la manipulació de diversos aparells de generació d’electricitat, on s’afegiran aquestes noves incorporacions.
Museu de l’Aigua de Lleida
tel. 973 211 992
a/e museuaigua@paeria.cat
www.museudelaiguadelleida.cat
Accions del document
Trobades Transfrontereres Pirineus Mediterrània
Els dies 17 i 18 de novembre se celebraran a Perpinyà i reuniran professionals de la cultura d’ambdós costats dels Pirineus per promoure els intercanvis artístics i reflexionar sobre el panorama cultural.
+ info: http://www.convivencia.pro/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=195&lang=ca&Itemid=
Accions del document
Sessió sobre els drets de la Propietat Intel•lectual a la Xarxa
El 3 de novembre a la seu de les Institucions Europees de Barcelona, Passeig de Gràcia 90, es porta a terme una sessió sobre el “Llibre Verd de la distribució en línia d’obres audiovisuals en la Unió Europea: oportunitats i problemes en l’avanç cap a un mercat únic digital”.
+ info www.cpac.cat
Accions del document
Detecten grans quantitats d'aigua en un disc protoplanetari
L'observatori espacial Herschel de l'Agència Espacial Europea ha detectat emissions de vapor d'aigua en el disc de pols que envolta la jove estrella TW Hydrae. Aquestes emissions indiquen l'existència d'una reserva d'aigua capaç d'omplir milers d'oceans terrestres, de manera que s'obre un nou camp de proves per investigar com va arribar l'aigua a la Terra.
Els científics pensen que una bona part de l'aigua del nostre planeta va arribar a bord dels estels que van xocar contra la Terra durant les seves primeres etapes de formació. Aquesta hipòtesi s'ha recolzat recentment amb el descobriment realitzat per Herschel d'aigua similar a la terrestre en un cometa (103P/Hartley 2).
El descobriment mostra així que hi ha reserves importants d'aigua en els discos protoplanetaris que envolten algunes estrelles.
TW Hydrae es troba en la última etapa del seu procés de formació i està envoltada per un disc de pols i gas que s'acabarà condensant per donar lloc a tot un sistema de planetes.
Els investigadors consideren que les emissions es produeixen quan la radiació ultraviolada interestel•lar escalfa el gel incrustat en els grans de pols que conformen el disc. Aquesta reserva d’aigua podria ser una important aportació per als planetes que s’acabaran formant entorn a aquesta estrella jove.
Accions del document
El Museu de l'Aigua presenta el Seròs Book. Com es va dissenyar la central hidroelèctrica?
El Museu de l’Aigua exposa el Seròs Book, en motiu dels 100 anys de La Canadiense a Lleida. Aquesta peça extraordinària ha estat cedida temporalment pel Fons Històric d’ENDESA.
Es podrà visitar al campament de La Canadiense fins al 8 de gener, en l’horari habitual de dimarts a diumenge d’11 a 14h. Els diumenges a les 12h es realitzen visites guiades gratuïtes al campament.
El llibre recull la memòria constructiva del canal i la central de Seròs amb les característiques de l’obra i de la maquinària utilitzada. Descriu acuradament la presa d’aigües a Lleida, que ha generat l’espai natural de la Mitjana; el recorregut detallat del canal; l’embassament regulador a Utxesa i la central pròpiament dita, on destaca la minuciositat en l’explicació de les instal•lacions: els edificis, les turbines hidràuliques, els reguladors i la part elèctrica.
Com a suport, un audiovisual mostra totes les pàgines del llibre, cosa que permet endinsar-nos en el projecte. I complementàriament, s’hi poden veure fotografies de l’any 1913 sobre la construcció del canal de Seròs.
Accions del document
Itinerari per conèixer a fons el canal i la central de Seròs
El passat dissabte 15 d’octubre va tenir lloc la Ruta pel canal industrial de Seròs, organitzada pel Museu de l’Aigua amb la col•laboració de l’Ajuntament de Torres de Segre i ENDESA.
L’activitat va consistir d’un recorregut exhaustiu pel canal de Seròs, des del seu inici al riu Segre, a les comportes de la Mitjana, fins a l’embassament d’Utxesa, on es va poder visitar el Centre de visitants de l’espai natural. Finalment, els participants van conèixer a fons la central hidroelèctrica de la mà del Sr. Pau Piqué, enginyer d’ENDESA.
L’acte va comptar amb la participació de 24 persones. S’inclou dins dels actes de commemoració dels 100 anys de La Canadiense a Lleida.
Accions del document
Publicació del llibre Water History for our Times
La versió revisada del llibre "WATER HISTORY OF OUR TIMES" (La història de l'aigua en el nostre temps) ha sigut publicada per PHI de la UNESCO . L'assaig és del professor Fekri Hassan, arqueòleg i historiador egipci. El propòsit del llibre és fomentar un millor enteniment del desenvolupament històric, la diversitat cultural i la ética en la gestió i l'ús dels recursos hídrics de forma equitativa i pacífica.
Es por descarregar : Water History of our Times.