Esteu aquí: Inici ca Notícies Detecten grans quantitats d'aigua en un disc protoplanetari

Notícies

L'observatori espacial Herschel de l'Agència Espacial Europea ha detectat emissions de vapor d'aigua en el disc de pols que envolta la jove estrella TW Hydrae. Aquestes emissions indiquen l'existència d'una reserva d'aigua capaç d'omplir milers d'oceans terrestres, de manera que s'obre un nou camp de proves per investigar com va arribar l'aigua a la Terra.

Els científics pensen que una bona part de l'aigua del nostre planeta va arribar a bord dels estels que van xocar contra la Terra durant les seves primeres etapes de formació. Aquesta hipòtesi s'ha recolzat recentment amb el descobriment realitzat per Herschel d'aigua similar a la terrestre en un cometa (103P/Hartley 2).

El descobriment mostra així que hi ha reserves importants d'aigua en els discos protoplanetaris que envolten algunes estrelles.

TW Hydrae es troba en la última etapa del seu procés de formació i està envoltada per un disc de pols i gas que s'acabarà condensant per donar lloc a tot un sistema de planetes.

Els investigadors consideren que les emissions es produeixen quan la radiació ultraviolada interestel•lar escalfa el gel incrustat en els grans de pols que conformen el disc. Aquesta reserva d’aigua podria ser una important aportació per als planetes que s’acabaran formant entorn a aquesta estrella jove.

MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat