Esteu aquí: Inici ca Calaix Històric La colònia obrera

Calaix-Historic

Museu Hidroelèctric de Capdella

La colònia obrera

colonia.jpg
Colonia escolar de Capdella

Colònia obrera autosuficient, al seu voltant es crearan una sèrie de serveis, la majoria propietat EEC com comerços, escorxador, cantina, hotel, escola i equipaments d’oci com eren el cinema, la biblioteca i les pistes de tenis.
La colònia la integraven homes majoritàriament andalusos i murcians, el contingent d’estrangers el formaven portuguesos, italians i turcs.
Els dies 11 i 12 de juny de 1913, els treballadors iniciaren una vaga, demanaven millores en l’alimentació, l’allotjament i l’augment del salari que era de 4,50 pessetes/dia.
Els habitants de la vall, on la conflictivitat laboral era nul•la recorden la vaga com una riuada d’homes envaint els camps del voltant del campament.
Una vegada finalitzades les obres a la colònia s’hi van establir 40 famílies.

Colònia escolar - Les colònies d’estiu: 1917-1918
L’insigne pedagog Artur Martorell organitzà els estius de 1917 i 1918 unes colònies a Capdella amb la voluntat als nens els valors del paisatge, la natura i la tècnica.
Els alumnes que hi assistien eren de les escoles franceses de Barcelona i de l’Ajuntament de la mateixa ciutat amb la voluntat d’integrar els dos estrats socials.

Accions del document
MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat