Esteu aquí: Inici ca Notícies Viatge vers l’aventura hidroelèctrica del Pirineu

Notícies

El Museu de l’Aigua ha descobert el patrimoni hidroelèctric del territori lleidatà a través d’una primera sortida guiada al Pirineus. Amb la proposta d’un “ viatge vers l’aventura hidroelèctrica del Pirineus”, 25 persones van participar en la visita i van conèixer aspectes i detalls d’aquesta interessant temàtica.
Viatge vers l’aventura hidroelèctrica del Pirineu

Exterior del Museu Hidroelèctric de Capdella

El recorregut d’aquesta excursió es va iniciar al Museu Hidroelèctric de Capdella per apropar-nos  a l’obra d’una empresa coetània a la Canadiense, Energía Eléctrica de Cataluña, fundada també l’any 1911 i promoguda per Emili Riu. Aquesta companyia va construir la gran central de Capdella, que unia els estanys de la capçalera de la Vall Fosca a l’estany Gento i conduïa l’aigua cap aquesta central. Amb el suport de les explicacions d’Eva Perisé, tècnica del Museu , vam visitar la Central hidroelèctrica  i els diferents espais del Museu .

El Museu de l’Aigua de Lleida commemora engunay els 100 anys de la fundació de la Barcelona Traction, Light & Power, coneguda popularment com La Canadiense amb un conjunt d’accions per donar a conèixer la importantíssima tasca que va emprendre aquesta companyia hidroelèctrica, que va suposar la transformació de les Terres de Lleida i va alimentar la segona Revolució Industrial Catalana.

Tot seguit vam pujar amb  fins  el telefèric que dona accés a  l’estany Gento Aquest telefèric fou  construït als anys 80 per Fecsa per transportar el material necessari per a la construcció de la central reversible   Estany Gento-Sallente, i que uneix aquests dos llacs.

Finalment , el participants de l’activitat van  anar a  Salàs de Pallars, població que  ha recuperat alguns dels establiments comercials tradicionals del poble, per explicar les formes de vida en un poble pallarès. Entre d’altres, es va visitar la botiga d’Ultramarinos i Coloniales , l’estanc , la farmàcia i una barberia.

MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat