Esteu aquí: Inici ca Museu de l’Aigua de Lleida

Museu de l’Aigua de Lleida

El Museu de l'Aigua de Lleida és un museu de territori, que mostra l'íntima relació de la ciutat amb l'aigua en múltiples vessants: usos, paisatge, cultura... i on el patrimoni relacionat amb la producció d’energia hidroelèctrica hi té una importància especial.

L’antic campament de La Canadiense, seu central del msueu, està situat a la vora del canal industrial de Seròs i fou construït fa 100 anys per la Barcelona Traction Light & Power, empresa coneguda popularment com La Canadiense. L’enginyer Frederic S. Pearson, fundador de la coompanyia, vingué a les terres de Lleida de la ma de Carlos Montañés Criquillón el qual havia dissenyat un ambiciós pla, en el que la construcció de salts hidroelèctrics era el pas previ d’un programa de desenvolupament de la indústria catalana.

Tot això i molt més, ho podeu descobrir a l’exposició “La força de l’aigua: el Dr. Pearson i les obres de la Canadiense a Lleida” instal.lada en aquests antics edificis, que formen part del patrimoni industrial de la ciutat de Lleida.

El campament de la Canadiense acull també l’exposició permanent “Aigües del món, un món d’aigües”, una col·lecció d'unes 1400 ampolles d’aigua d’arreu del món, que han aportat persones viatgeres, contribuint amb una mostra d’aigua del lloc on han estat.

El Museu està format per tres espais més:

> El Dipòsit del Pla de l’Aigua, construït a finals del segle XVIII i primer dipòsit de la ciutat, emmagatzemava fins a 9 milions de litres procedents del canal de Pinyana i era repartida per tota la ciutat a través de cinc fonts monumentals.

> Els Pous del gel són una mostra de l’enginy humà per conservar el glaç de l’hivern. Situats al turó de la Seu Vella, van ser construïts a principis del segle XVII i servien per conservar gel de l'hivern i disposar-ne a l'estiu.

> El Molí de Sant Anastasi o de Vilanoveta, antic molí fariner d'origen medieval del qual es conserva part de la maquinparia i el pas de la sèquia de Fontanet, l'aigua de la qual en movia les moles.

Els espais són visitables en diversos horaris o visites concertades i es complementen amb rutes de descoberta i activitats de difusió. Consulteu el web del museu per veure'n la programació.

Més informació a:

Museu de l’Aigua de Lleida

Campament de La Canadiense. Av. de Miquel Batllori, 52 25001 LLeida

Tel. 973 211 992

museuaigua@paeria.cat

www.museudelaiguadelleida.cat

Accions del document
MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat