Centre d'Interpretació de l'Energia i la Geologia de Canelles
El Centre d’interpretació |
El Centre d'Interpretació de l’Energia i la Geologia de Canelles és un nexe entre el públic i el coneixement científic i tècnic, que apropa al visitant al món de l’energia, la geologia i del medi natural.
El Centre, aprofita les característiques d’un espai únic al peu d’una de les preses més importants d’Europa, la presa de Canelles, amb una alçada de 152 m. a la serralada del Montsec.
L’edifici central disposa d’una aula amb capacitat per 40 persones i dues sales d’exposició dedicades a l’energia i geologia on s’explica que és l’energia, que són les energies alternatives i l’aigua com una font neta i renovable.
Acabada la visita al Centre d’interpretació, es fa un recorregut per l’exterior i l’interior d’una de les centrals de producció d’energia elèctrica més importants de Catalunya i a una de les coves mes emblemàtiques, la Central de Canelles i Cova Negra.
El Salt de Canelles és un aprofitament hidroelèctric a peu de presa situat a la conca del riu Noguera Ribagorçana, entre les Comunitats Autònomes de Catalunya i Aragó, la central es troba al terme municipal d’Os de Balaguer .
L’embassament és el penúltim de la conca del Noguera Ribagorçana i el més gran de tots, 680Hm3 = 680 mil milions de litres d’aigua i la seva regulació permet produir energia elèctrica i abastir d’aigua a l’agricultura i les poblacions.
La presa te una alçada de 152 m. La central és de caverna i esta construïda a l’interior de la muntanya, té una potència de 120.000 kw. (150.000 CV.) i a plena carga, pot abastir una població d’unes 30.000 vivendes. L’energia produïda es treu mitjançant dos línees de 132 KV. i una de 25 KV. A la construcció del salt i van treballar unes 2800 persones.
La cova |
Dins del Centre d’Interpretació i a la sala dedicada a la geologia, es por conèixer l’evolució geològica del Montsec que va lligada a al pas de les diferents etapes climàtiques, i que han quedat visibles a l’interior de la Cova Negra
La Cova Negra de Tragó, ubicada al costat de la presa, ocupa un lloc destacat entre les cavitats subterrànies de Catalunya.
Pel que fa als seus orígens, ens trobem davant d’una surgència que en una primera fase drenava les aigües de la Serra de Blancafort, motiu pel qual presenta una morfologia d’erosió freàtica amb formes esplèndides
Quan la cavitat va quedar totalment inactiva, s’inicia un procés clàstic amb llocs molt localitzats i amb una important fase constructiva creant esplèndides formes al llarg dels segles. Estalactites, Estalagmites, Columnes, Banderoles i d’altres.
La seva evolució va relacionada amb les diferents etapes climàtiques anteriors al CRETACIC INFERIOR, prova d’això és la gran quantitat de fòssils d’animals marins incrustats a les seves parets que pertanyen al període BARRIMIENSE MARÍ i amb una antiguitat superior als 100 milions d’anys.
Per la seva situació i característiques, la cova ha estat habitada des de finals del Paleolític Superior, fins ven entrada l’edat mitjana.
La Cova a estat objecte de diferents estudis, el més antic l’any 1890, trobant-se una gran quantitat de restes del Paleolític i Neolític.
Actualment se poden visitar 915 metres i no ofereix cap dificultat.
Més informació i reserves a:
Centre d'Interpretació de l'Energia i la Geologia de Canelles