Esteu aquí: Inici ca Notícies 2 de febrer: Dia Mundial de les Zones Humides

Notícies

Dia Mundial de les Zones Humides

En commemoració de la data d’acord  de la Convenció sobre les zones humides (2 de febrer de 1971) es celebra aquest Dia Mundial, ocasió excel•lent per a que els organismes oficials, ONGs i grups de ciutadans realitzin activitats per augmentar la sensibilització del públic en general dels valors de les zones humides i dels beneficis que reporten en general i la Copnvenció de Ramsar en concret.

La Convenció de les Zones Humides, a la qual estan adherits 159 països, pren el nom de la ciutat iraniana de Ramsar, i és un tractat internacional per a la conservació i l'ús sostenible de les zones humides, és a dir, per aturar-ne la pèrdua i la invasió progressiva d'aquestes, tot reconeixent les funcions ecològiques fonamentals de les zones humides i el seu valor econòmic, cultural, científic i recreatiu. Ha designat 1800 zones humides d’importància mundial, que actualment protegeixen 185 milions d’hectàrees d’arreu del Planeta.
 
A Catalunya hi ha 4 zones designades: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, l’Estany de Banyoles i el Delta de l’Ebre.

A més a més, DEPANA ha elaborat una llista d’altres espais humits catalans que compleixen les normatives de Ramsar i que hi podrien estar inclosos: l’aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa, l’aiguabarreig Segre – Noguera Ribagorçana, l’aiguabarreig Segre- Cinca- Ebre, els Aiguamolls del Baix Empordà, el Delta del Llobregat, la desembocadura del riu Gaià, els Muntanyans – Gorg (a Torredembarra i Creixell), l’estany de Montcortés, l’estany de Sils, l’estany d’Ivars i Vila-sana, els estanys alpins i mulleres de la Val d’Aran, els estanys de Basturs, els estanys de la Jonquera i Cantallops, els estanys del litoral de l’Ametlla de Mar, els estanys i delta de la Tordera, Gallifa i Espadamala, el Parc natural de l’Alt Pirineu i Utxesa.

Un dels aspectes més destacats de la celebració del Dia Mundial de les zones humides són els beneficis que tenen per al seu entorn. De fet, el lema de 2010 justament era “Una oportunitat per al turisme sostenible”. Són espais ideal per al turisme gràcies a la seva bellesa i biodiversitat. Els ingressos en aquest conceptes poden ser importants i recolzar els mitjans de vida locals i nacionals. D’altra banda, les zones humides aporten aigua, aliments, purificació de l’aigua, control de l’erosió... que obren en benefici dels turistes i fomenten la seva estada a la zona. Almenys un 35% dels Llocs Ramsar del món experimenten un cert grau d’activitat turística, que inclou el turisme d’aventura, incorporen els paisatges culturals del seu entorn i transmeten els seus valors a partir de la interpretació i l’educació ambientals i de les manifestacions culturals i socials.

www.ramsar.org

 

 

 

MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat