Esteu aquí: Inici ca Calaix Històric Bibliografia

Calaix-Historic

Bibliografia

Bibliografia sobre hidroelectricitat

- Alayo Manubens, J. C., Aigua i energia. L'aprofitament hidroelèctric dels rius catalans. Pagès, Lleida, 2017.

Recull de les principals centrals hidroelèctriques de Catalunya, a partir de la història de les empreses elèctriques, l'estructura industrial i el desenvolupament hidroelèctric de les conques hidrogràfiques. El llibre descriu cada central amb una fitxa tècnica i una descripció dels seus principals elements, documentat amb nombroses imatges i plànols.

- Alayo Manubens, J. C., L’electricitat a Catalunya. De 1875 a 1935. Pagès, Lleida, 2007.

Estudi complet sobre els inicis de l’electricitat a Catalunya, amb un estudi detallat de les principals empreses elèctriques catalanes i les seves principals obres, tant centrals com de xarxa elèctrica, i de l’aprofitament de les conques hidrogràfiques. Inclou també l’estudi de l’electrificació a nivell local, amb la relació de les petites empreses i les particularitats de cada indret, sempre dins del període 1875 – 1935.

- Boneta i Carrera, M., La Vall Fosca: els llacs de la llum, Garsineu, Tremp, 2003.
Aquest estudi ubica la construcció de les primeres centrals hidroelèctriques en el context de la segona revolució industrial. També explica la creació d’EEC, així com, també fa un estudi força exhaustiu de l’evolució de les obres, l’impacte socio-econòmic i les conseqüències a llarg termini de les obres.

- Carreras, A. El aprovechamiento de la energía hidráulica en Cataluña (1840-1920) a Revista de Historia Económica (I), otoño 1983.

- Danés i Vernedas, J., Les valls del Flamisell i del Noguera de Tor (1930), Garsineu, Tremp, 1995.
Descripció de les valls del Flamisell i del Noguera de Tor, sobretot és interessant el tercer capítol, que està dedicat a la instal·lació hidroelèctrica de Cabdella, on ens parla de la regió lacustre, el canal de sortida, la cambra d’aigua, el funicular i la central.

- DDAA. Aprovechamiento integral del río Segre a Confereración Sindical hidrogràfica del Ebro. Revista Mensual. Núm. 52, Saragossa, 1931.

- DDAA. El canal de Seròs. La Canadiense. 75è aniversari. 1912-1917. La Paeria-Diputació de Lleida –Col·legi d’arquitectes de Catalunya. Demarcció de Lleida. Lleida, 1988.
Publicació commemorativa, amb informació bàsica i fotografies de l’obra del canal i la central de Seròs.

- DDAA. El desarrollo hidroeléctrico en España, UNESA, Madrid, 1989.
Aquest llibre realitza una síntesi sobre els recursos hidràulics d’España, dels embassaments i dels diferents tipus de centrals i minicentrals que hi ha en el país.

- DDAA. Energia hidráulica, Progensa, Sevilla, 1997.
És un llibre bàsic per entendre el funcionament d’una central i de totes les obres civils relacionades. Està explicat de manera força intel·ligible.

- DDAA. Les tres xemeneies, Fecsa, Barcelona, 1994.
Destaca sobretot per la recopilació de la trajectòria de les diverses empreses que s’han adherit a Fecsa. Ens parla de les obres més importants realitzades per aquestes empreses, així com del procés d’electrificació de Catalunya en general.

- DDAA. Salto de agua de Pobla de Segur, Sociedad Productora de Fuerzas Motrices, Barcelona, 1920.
Llibret, de 66 pàgines, on la s’explica les característiques fonamentals de la central de la Pobla.

- DDAA. El salto de Mequinenza, Enher, Madrid, 1973.
Llibre bàsic per l’estudi de les característiques tècniques d’aquesta central i les seves estructures principals (presa, canal, desguassos, canonada forçada, comportes, etc.)

- DDAA. Salto de Moralets: descripción de las instalaciones, Enher. Dirección Técnica. Subdirección Proyectos y Obras Hidráulicas, Madrid, 198-?.
Petita publicació d’Enher en la qual s’explica detalladament els salts de Moralets i de Baserca.

- DDAA. Sistematización de la Cuenca del Ribagorzana, Enher, Barcelona, 1950.
Estudi dels diferents projectes que Enher va realitzar a la conca de la Noguera Ribagorçana. És una anàlisi força exhaustiva sobre el territori, i els diferents aprofitaments hidroelèctrics.

- Roig Amat, B., Origenes de la Barcelona Traction: conversaciones con Carlos E. Montañés, Universidad de Navarra, Pamplona, 1970.
Exposició dels projectes de Pearson i de la Barcelona Traction.

- Sánchez i Vilanoca, L., La aventura hidroeléctrica del Valle de Capdella, Fecsa, Barcelona, 1993.
Aquest estudi exposa els projectes d’Emili Riu i la trajectòria de la societat Energia Elèctrica de Catalunya. A més, realitza un estudi sobre el territori on s’ubiquen les centrals. També dedica uns capítols a parlar de les centrals hidroelèctriques de Cabdella, Molinos, La Plana i Sallente.

- Sànchez i Vilanova, L., L’aventura hidroelèctrica de la Ribagorçana, Associació d’Amics de l’Alta Ribagorça, La Pobla de Segur, 1991.
Estudi exhaustiu de tots els aprofitaments hidroelèctrics de l’empresa Enher a la conca de la Noguera Ribagorçana. A més, parla de la creació d’Enher i de la seva influència a la zona.

- Sànchez Vilanova, L., La Canadenca. Un fenomen econòmico-social que transformà el Pallars, Història i Cultura del Pallars, La Pobla de Segur,
Llibre fonamental quant a l’evolució de la Canadenca, les seves centrals al Pallars. També mostra la incidència de la instal·lació d’aquesta empresa sobre el territori.

- Sànchez i Vilanova, L., “La Productora” i el paper rellevant que assumeix en els aprofitaments hidroelèctrics del Pallars i la Vall d’Aran, Associació de Cultura “Comú de Particulars”, La Pobla de Segur, 2000.
El llibre ens parla de la constitució de la Societat “Productora de Fuerzas Motrices S.A.” i de l’actuació d’aquesta al Pallars (Pobla de Segur) i a la Vall d’Aran. També ens explica la inserció de l’empresa a l’àmbit de “Riegos y Fuerzas del Ebro” primer, i de Fecsa després.

- Sànchez Vilanova, L., El salt de cabdella de la utopia a la realitat, Historia / Pallars, La Pobla de Segur, 2004.
És força interessant pel que fa als projectes de riu, així com per l’explicació dels salts de Cabdella, Molinos, La Plana, i la central reversible de Estany Gento. Explica el procés de construcció d’aquests salts molt detalladament.

- Tarrubella i Mirabet, F. X., La canadenca al Pallars, Virgili & Pagès, S. A., Lleida, 1990.
En aquest estudi se’ns explica el procés de creació de la Barcelona Traction així com la seva implantació a Catalunya. L’autor incideix sobretot amb les conseqüències socioeconòmiques de la construcció de la central hidroelèctrica de tremp al Pallars.

- Zoppetti Júdez, G., Centrales hidroelectricas. Su estudio, montage, regulación y ensayo, Gustavo Gil, Barcelona, 1974.
Aquest estudi explica el funcionament de les centrals hidroelèctriques, però sobretot són interessants les taules i gràfics sobre les centrals i les seves característiques bàsiques. Aquestes taules estan organitzades segons les diferents empreses.

- Vendrell Justribó, E., La força del canal de Seròs. El Dr. Pearson i les obres de La Canadiense. Ajuntament de Lleida. Lleida, 2007
Publicació divulgativa del Museu de l’Aigua de Lleida sobre el campament de La canadiense, que ofereix un recorregut per la història del Dr. Pearson, la fundació i evolució de la Barcelona Traction i les seves realitzacions, centrant-se en el cas del canal i la central de Seròs i el component humà i social de la hidroelectricitat.

Accions del document
MUSEU DE L'AIGUA DE LLEIDA
Av. de Miquel Batllori, 52 (la Bordeta) 25001 Lleida - Tel 973 211 992
museuaigua@paeria.cat